5 de novembre de 2014

Balenes al Golf de Sant Lorenzo

Regió de Taudossac


El riu San Lorenzo desguassa al mar els ingents sobrants dels Grans Llacs Nord Americans  i la seva desembocadura es considerada l’estuari mes gran del mon amb mes de 250.000 km2.

Es un gran mar interior de poca profunditat, aigües molt fredes per la presencia de la corrent freda del Labrador, baixa salinitat per la aportació del riu  i la congelació de la seva superfície durant diversos mesos l’any.

Aquestes especials característiques fan que el  Golf de Sant Lorenzo, sigui un verdader santuari per els mamífers marins al trobar-hi les condicions optimes de alimentació, temperatura de l’aigua, nutrients  i profunditat.

A la bocana del Sagenay i el riu Sant Lorenzo la petita localitat de Tadoussac es la capital del turisme per l’observació de balenes.

L’aiguabarreig del riu San Lorenzo aquí ja majoritàriament d’aigua salada, amb el riu Sagenay d’aigües fredes i dolces  creant un entorn molt favorable.

Magatzem original de l'epoca de l'intercanvi.


L’any 1534, l’explorador Jacques Cartier va prendre oficialment aquestes terres en nom de Francisco I de França i es considerat el descobridor d’aquests paratges per  els europeus.

Una de les primeres colònies establertes, mes be una punt d’intercanvi amb els natius iroquesos, va ser fundada precisament a Tadoussac per la seva situació a la confluència del Riu Sant Lorenzo i el Seguenay.

La capella més antiga de Nord America 1747


El riu Sant Lorenzo es una via natural fonamental per accedir a l’interior del continent Nord Americà i en el seu estat original permetia als vaixells oceànics arribar nomes fins a la ciutat de Quebec.

L’any 1825 es inaugurat el canal de Lachine, que permet arribar fins a Montreal i despres de diverses obres l’any 1959 s’obra a la navegació el canal dels Grans Llacs.Grand Hotel de Tadoussac


Tadoussac  va ser un punt comercial molt important fins l’any 1859 en que tanca la Companyia de Hudson.

Pro ja el turisme incipient es va fixar amb aquest paisatges impressionants i l’any 1864 s’inagura el Gran Hotel de Todoussac.

L’hotel es fa mundialment conegut amb el rodatge de la pel·lícula
 “Hotel New Hampshire” l'any 1981

Al Golf del San Lorenzo si poden veure una gran diversitat de cetacis marins com la balena blava (la mes gran del mon), minke, roncual comú, la balena franca del Nord, las característiques balenes beluga de color blanc i una gran variat d’altres cetacis com delfins, orques o catxalots


Ronqual comú

Tot l’indret es protegit dins del Parc Marí deSaguenay-Saint-Laurent.

Far Les Escoumins


Per veure les balenes, de tots els ports dels voltants surten excursions , especialment de Tadoussac, sigui amb grans vaixells o petites llanxes pneumàtiques que poden acostar-se seguin una estricte regulació.

Al Riu Sant Lorenzo tenim l’oportunitat de poder-les veure també des de la mateixa costa, dons s’acosten d’una manera inimaginable a molts indrets. Seguint la costa hi ha diversos indrets com als voltants de Les Escoumins on es pot gaudir asseguts a les roques i penya-segats.
Pilots del canal 

El Riu Sant Lorenzo té una activitat marítima molt important.

Al voltant de de 6.400 vaixells comercials passen cada any per l’estret de Cabot, entrada i sortida principal a mar oberta.

Tot i la tecnologia actual el riu Sant Lorenzo es un dels canals mes perillosos del mon, les marees poden pujar mes de 6 metres, les corrents son canviants i multidireccionals, la visibilitat pot ser quasi inexistent per les boires i a l’hivern el gel encara hi posa mes perill.

Es per això, que entre Les Escoumisses i Montreal  tots els vaixels comercials de mes de 30 metres, tenen que ser pilotats per personal qualificat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada