17 d’abril de 2011

Serra de Boumort

La Serra de Boumort es un important macís muntanyós, a cavall de l’alt Urgell i els Pallars. Es un territori molt ample i segurament un dels indrets menys poblats de Catalunya.
Antigament la muntanya va tindre alguna activitat humana, tot i l’extrema duresa del territori, amb neu força sovint a l’hivern i una calor molt important a l’estiu.
Actualment nomes algunes pistes forestals obertes al públic, permeten acostar-se al macís. Hi existeixen algunes restriccions per ser Reserva Nacional de Caça.


Serra de BoumortRefugi Cuberes
L’absència quasi total d’allotjament dintre del parc, a excepció del refugi Cuberes i algunes bordes i la prohibició d’acampar, fan força difícil plantejar-hi segons quines travesses i/o ascensions.
Amb tot es un indret molt recomanable dons reuneix elements tant de paisatge, de fauna, botànics i fins i tot, històrics i mereix la nostra atenció.


Contactar amb el Refugi de Cuberes

Fortificacions a Esplá


Despoblat quan la guerra civil arriba als seu territori l’any 1938, aquí es crea el  front del Pallars. Els civils son evacuats de la regió i al acabar la guerra no hi torna quasi ningú.
La poca activitat agrícola i ramadera existent fins llavors, pràcticament desapareix i la natura recobra el seu territori. Els camins desapareixen i la fauna es fa força abundant.


Ferralla militar prop d' HortonedaA la serra i als seus voltants resten vestigis de l’enfrontament a la guerra civil. Als voltants de l’ermita d’Espla, a la vall de Carreu i a la propera muntanya de Sant Corneli hi van tindre lloc ferotges enfrontaments que han deixat restes de fortificacions i trinxeres. Fins i tot encara ara es poden trobar restes de la ferralla militar.Diferents indrets de Boumort


Cap de Boumort
Voltants d'HortonedaCami de Cuberas


Vall de Carreu i Muntanya de  Sant CorneliGaig (Garrulus grandarius)Mallarenga petita (Parus Ater)Una excursió interessant:

La Torre de Senyús


Torre de _Senyús


La torre de Senyus es una torre de guaita medieval situada a un indret solitari i feréstec de la serralada.
Aquí teniu un enllaç a la descripció i les dates per GPSPowered by Wikiloc

4 comentaris:

 1. Hola Jordi.

  Enhorabona per aquest bloc que considero magnífic.
  Reb una salutació

  Fins aviat.

  ResponElimina
 2. Moltes gracies. Ens queda molt per apendre.

  ResponElimina
 3. Hola Jordi, a mi m'encanta el teu blog! una gran zona la de Boumort i més ara que hi torna a ser el Voltor Negre!

  salutacions!

  ResponElimina
 4. Hola,

  Que tal per fer a l'hivern si hi ha neu? Pensàvem potser aquest març podria ser una bona opció dormint al refugi de cuberes.

  Gràcies

  ResponElimina