20 de novembre de 2014

Matadepera, capital de la República Española ?
Al vell mig de les serralades de Sant Llorenç d’Amunt i la serra de l’Ubach, un indret poc conegut forma part de l’historia del país.
Parlem de la casa Salvans, edifici modernista construït l’any 1929 per l’industrial terrasenc  Francesc Salvans i Armengol com a casa familiar d’estiueig molt a prop de la Barata, un altre conjunt arquitectònic important a la carretera de Terrassa a Talamanca, terme municipal de Matadepera. L’aixecament militar del 18 de juliol de 1936, desferma  un clima revolucionari a tot el territori, fen aflorar els odis i greuges acumulats durant anys, produint-se assassinats i ajustaments de comptes arreu.
L'absència els primers mesos d’una autoritat publica forta, condicionada per  la rebel·lió militar, permet a grups incontrolats imposar la seva revenja a tots aquell considerats afins a la rebel·lió.
Així el 24 de juliol de 1936, milicians incontrolats segon sembla de la CNT, pugen a les residencies de la Barata i la Torre Salvans i arresten a diversos industrials i terratinents, que foren afusellats a peu de carretera, a l’alçada de l’Alsina del Salari, en direcció al Coll d'Estenalles. En total son assassinades 8 persones, entre elles el Sr. Francesc Salvans i Armengol.
Manuel Azaña Díaz
La finca passa a mans de les autoritats republicanes quan la situació revolucionaria es pot controlar.
La guerra civil es complica pel govern legal de la República, que primer abandona Madrid per la proximitat del front i s’instal·la a València.
Posteriorment el govern es trasllada a Catalunya i el President de la República, el Sr. Miguel Azaña Díaz s’instal·la amb la seva esposa i un petit grup de col·laboradors a Can Salvans a principis de l’any 1938.
Per protecció de les autoritats, a la casa s’excava un búnquer  interior i a les proximitats s’emplaça una peça d’artilleria antiaèria en previsió de possibles bombardeixos.

L’estada del President de la República no es fa pública, per raons de seguretat però a Terrassa, tothom ho coneix, perquè es veu amb freqüència el vehicle oficial, traslladant al President a les reunions de govern, que es celebren al Palau de Pedralbes de Barcelona.
També la nombrosa escolta que protegeix la finca es fa força evident, instal·lada a les Escoles Pies de Terrassa. A mes els seus membres participen amb diferents esdeveniments esportius durant aquells dies. 
El president Azaña, abandona la finca el 21 de Gener de 1939, cinc dies abans de l'entrada les forces feixistes a Terrassa.

Finalitzada la guerra les autoritats franquistes, retornaren la finca als seus antics propietaris.
Actualment la casa es buida de mobiliari i no está habitada.

L’accés es complicat dons es propietat privada i les visites no son benvingudes.
Un grapat de gossos i uns masovers molt severs no permetent acostar-se a la casa.

Uns centenars de metres per damunt, a la carena que puja a la Roca del Corb es conserva en força bon estat un búnquer sense cap espitllera dons servia per guardar munició i a pocs metres hi trobem a terra el suport d’un arma antiaèria.


Bunquer munició i materialNo emb trobat documentació que ens digui quina classe d’arma estava aquí instal·lada, pro el tipus de suport podria ser d’un canó Vickers 105/43, un tipus de canó originalment naval pro que foren destinats a bateries antiaèries terrestres.


Soport arma antiaeria


S’hi pot arribar per la carretera de Terrassa a Talamanca BV-1221 i aparcar el vehicle una mica abans de la Barata.
L’accés a Can Salvans es per una pista forestal que surt de dintre de la finca de la Barata i ja hem comentat que es propietat privada. 
Al búnquer un corriol puja una mica perdedor sortint també de la pista que entra a la finca de la Barata i s’enfila cap a la roca del Corb
2 comentaris: